Bij gezondheidscentrum Stevenshof is de Diabetypering en Leefstijl als Medicijn pilot studie uitgevoerd, waaraan 16 mensen hebben deelgenomen. In deze studie is gebruik gemaakt van de 360-graden diagnostiek, waarin niet alleen biomedische gegevens worden meegenomen, maar ook het gedrag, de mentale gezondheid en de socio-economische omgeving, om een completer beeld te krijgen van de patiënten.
Onderdeel van deze 360-graden diagnostiek was een orale glucosetolerantietest (OGTT), welke werd gebruikt om het diabetessubtype te bepalen. Informatie over het diabetische subtype werd gecombineerd met klinische parameters en persoonlijke voorkeuren om tot een persoonlijk behandelplan te komen, gericht op diabetesremissie of -omkering.
Na drie maanden waren het gewicht, BMI, middelomtrek, HbA1c, nuchtere glucose, systolische bloeddruk en triglyceriden significant lager dan op baseline, HDL-cholesterol was significant hoger (tabel 1). Deze verbetering hield aan tot het einde van de interventie (zes maanden), behalve voor de systolische bloedruk. Veel deelnemers konden stoppen met hun diabetesmedicatie of de dosis verlagen gedurende de interventie.
Waar bij de start alle deelnemers geclassificeerd werden als diabetespatiënten type 2, bereikten vier deelnemers diabetesomkering en twee diabetesremissie na drie maanden. Na zes maanden waren deze twee deelnemers nog steeds in remissie en drie van de vier deelnemers nog in ‘omkering’. Het bereiken van remissie of omkering ging echter gepaard met resterende onderliggende pathologie, wat aangeeft dat diabetesremissie niet per definitie genezing betekent.